Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Европейски Playback театрален фестивал” в София

От 17 до 20 ноември Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” ще бъде домакин на едно нестандартно театрално събитие – “Европейски Playback театрален фестивал София 2022”. Всички представления в столичното арт пространство ще се играят на английски език.

Playback театърът (to play it back - да изиграеш отново) е импровизационен театър, основаващ се на личните истории на хората от публиката. На живо и спонтанно се изпълнява и музиката към тях. Този жанр има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите, за да успеят чрез креативността си да “върнат обратно” разказаните истории. Изобщо рlayback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си - дали да бъде участник, главен герой или зрител.

Програмата на фестивала включва церемонии за неговото откриване и закриване, както и избор от 9 групи, 18 уъркшопове, 9 представления, музика или Playback джем сесии. Ще участват театрални формации и актьори от България, Унгария, Изрaел, Нидерландия, Норвегия, Русия, Швеция и Швейцария. Поканени са 27 обучители от няколко континента,съобщават организаторите от сдружение “Творци” и рlayback театър “Тук и сега”.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/Playback Theatre "Here and Now"
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35