Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Ивановден като национален празник

Снимка: sabori.bg

Ден след Богоявление на 6-ти януари, православната ни църква отбелязва Събор на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен. В страната ни, празникът е известен като Ивановден, на който празнуват над 347 хиляди именници.

В прослава на св. Йоан Кръстител, православната църква е определила шест дни в годината, както и всеки вторник, а най-тържественото му отбелязване е днес, когато се възпоменава най-важната мисия на живота му – да подготви пътя пред Спасителя и да извърши Кръщението Му.

В България, заедно с Йордановден, това са най-почитаните зимни празници, които народът ни свързва с очистващата сила на водата и новото начало. Така например, в павликенското село Караисен празникът се отбелязва с единствения за страната ни обичай - Иванови влачуги. На този ден всички именници, младоженци, моми и ергени се дърпат към чешмата, за да бъдат изкъпани за здраве. Друг интересен народен ритуал е "Къпанки", в село Реселец, община Червен бряг. Там обичаят за здраве датира от древни времена и е запазен единствено в това населено място. Според поверието, носачи пренасят срещу заплащане през местната река Ръчене всички Ивановци ергени, както и моми. Който обаче не си плати, го топват във водата. След като ги пренесат през реката, на отсрещната страна е подготвена почерпка, с котле с червено вино, греяна ракия, мезета и прословутия реселешки воден лук.

Според поверието, който се къпе на Ивановден, не боледува цяла година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10