Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всичко в моите ръце" ни изважда от рутината

Снимка: Facebook / G R E E S H

2022-ра ни донесе ново амплоа на добре познат музикант. След дългогодишна успешна кариера като фронтмен на редица музикални проекти в България и Англия, разноликият мултиинструменталист Гриша Георгиев се впусна и в солово приключение.

Яркото му присъствие стоеше еднакво добре както в алтернативната група Матакка/Портокал, така и в експерименталния дует Dokle & Greesh с Боряна Докле и мощното рок триото Saint Electrics, а напоследък и като басист на No More Many More. Неслучайно тримата от Saint Electrics - китаристът Миро Иванов, Деян Драгиев-Даката на барабаните и Гриша Георгиев като басист и фронтмен – през 2017 г. бяха избрани от селекционната комисия от музикални редактори и продуценти в 48-то издание на конкурса за нова българска поп и рок песен на БНР "Пролет" да представят България на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия. Ето го сега, вече като GREESH, с две самостоятелни песни за по-малко от година – дебютният фънки груув сингъл "Игра" и новата "Всичко в моите ръце".

Идеята и за двете песни датира от 2019 г., когато светът още не подозираше за изпитанията като Covid-19 и войната в Украйна. Вероятно това е сред причините за жизнерадостното им звучене, освен типичния енергиен заряд на всяка музика, до която GREESH се докосне. Песните са изцяло авторски - музика, текст и аранжимент, но по продукцията Гриша отново работи с Константин Райдовски – музикант и звукорежисьор в БНР, който е отговорен за звука на групи като JEREMY? и др.

"Всичко в моите ръце" е тук, за да ни извади от рутината и тривиалностите на ежедневието със свежото си звучене и намигването в текста: "Лягам късно, спя, бързо ставам рано. Обичам живота и да губя нямам право, съзнавам - всичко е в моите ръце. Работя здраво, гърбя много, вземам малко, чета прогнозата в теб и много жалко, съзнавам - не всичко е в моите ръце". Записана е през 2022 г. в харманлийското читалище „Дружба, а GREESH отново намира поле за изява на всичките си таланти, като записва сам барабани, бас, китара, синтезатор и, разбира се, вокали.

Цветното видео към песента с главен герой GREESH е заснето през септември по софийските улици от тандема Васил Стефанов и Стефка Николова.

Както видеото, така и песента ни приканват да разперим криле и да запеем с GREESH: “Летя, летя, високо над града…”.

Снимки: Facebook / G R E E S H

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10