Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членството на България в Шенген е приоритет за цялата европейска общност

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

Има постигнато общо разбиране – на национално и на европейско ниво, за стъпките, които трябва да бъдат предприети през настоящата година, за да може присъединяването ни да се осъществи във втората половина на годината. По време на отчета на служебния кабинет, външният министър Николай Милков посочи, че в тази насока, в рамките на мандата на служебното правителство е проведен активен политически диалог с представителите на Европейската комисия, с Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, както и с всички държави членки на ЕС. 

Министър Милков отбеляза, че най-сериозно внимание е било обърнато на т.нар. резервирани страни – Нидерландия и Австрия. Милков добави, че "в някакъв смисъл" колебаеща позиция е имала и Швеция. Положени са и дипломатически усилия за недопускане на разделянето на България и Румъния. Благодарение на тези усилия, според Милков, е постигната безпрецедентна подкрепа от мнозинството и това е накарало двете скептични държави – Нидерландия и Австрия да бъдат по-склонни за разговори за завършването на процеса по присъединяването ни през тази година. Министър Милков подчерта още, че Германия, Франция, Испания са ангажирани с активно лобиране за "нашата кауза", освен това България има и подкрепата на Европейската комисия и на Европейския парламент. 

По думите на Милков, членството на България в Шенген е приоритет не само за нашата страна, но и приоритет за цялата общност от държави в Европейския съюз, защото е в интерес за охраняване по най-добър начин на външните граници на Съюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57