Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разселването на елени в Родопите

Снимка: rewilding-rhodopes.com

17 благородни елена и 96 елена лопатари са разселени в Източните Родопи тази зима, съобщават от Фондация "По-диви Родопи". Животните са под постоянно наблюдение и няма да бъдат ловувани в следващите 5 години. С тях общият брой на нови елени от двата вида, пуснати на свобода в планината за последните десет години, надхвърля 650. Това представлява най-мащабното реинтродуциране на елени в България. "Целта ни е да възстановим двата от общо трите вида елени, които се срещат в България, в целите Източни Родопи", обяснява Стефан Аврамов, експерт в "По-диви Родопи". До края на февруари тази година предстои да бъдат разселени още 35 благородни елена в района, чието биологично разнообразие е едно от най-запазените в Европа.

Популациите от елени, заедно с другите тревопасни животни, помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, категорични са експертите на фондацията. Те са в пряка връзка и с желанието за увеличаване на популацията от лешояди в Родопите.


Благородният елен и еленът лопатар са били широко разпространени в миналото по българските земи. Лопатарът е изобразен върху различни ювелирни предмети от епохата на траките, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие, като в началото на миналият век е започнало възстановяването на вида в България. През 90-те години на XX век  числеността на благородния елен е критично намалена заради бума на бракониерството у нас, но в последните години видът бавно се възстановява на територията на цялата страна.

Елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи планинари и фотографи и според природозащитниците увеличаването на популацията им ще спомогне за утвърждаването на района като целогодишно предпочитана туристическа дестинация.

Крайната цел на екипа на Фондация "По-диви Родопи" е след пет години в Източните Родопи да има поне 50 свободно живеещи благородни елена и 300 елена лопатари.

Снимки: Фондация "По-диви Родопи"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът призова НАТО да не вкарва войски в Украйна

Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога ще се случи. Отговорът зависи от бойното поле и способността за постигане на устойчив мир, каза българският президент Румен Радев при откриването на 28-ата правителствена кръгла маса, организирана..

публикувано на 02.07.24 в 14:18
 Димитър Главчев

Служебното правителство се готви да сдава властта и отчете своята дейност

Служебното правителство изпълни успешно своята основна задача – организира честни и прозрачни избори за Народно събрание и за Европарламент. Всички дейности бяха извършени прозрачно и в срок, отчита служебният кабинет на Димитър Главчев в..

публикувано на 02.07.24 в 10:48

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55