Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица след земетресенията в Турция критично намалява шансът за намиране на оцелели

Спасителни екипи и местни хора издирват оцелелели в развалините на жилищна сграда в Адъяман, Югоизточна Турция, 12 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите от земетресенията в Югоизточна Турция и Сирия надхвърли 33 000 души, като числото ще нараства. Все повече намаляват надеждите за откриване на живи оцелели. Българска група спасители доброволци продължава да издирва хора под руините в гр. Хатай.

ЕС ще изпрати още палатки, одеяла и печки, е казала по телефона председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на турския президент Реджеп Ердоган. По механизма за гражданска защита ЕС вече изпрати 38 спасителни екипа с над 1600 души и 106 кучета. Освен това 12 държави членки предоставиха 50 000 семейни палатки за зимни условия, 100 000 одеяла и 50 000 печки. 

Сирийският президент Башар Асад благодари на Обединените арабски емирства, които обещаха десетки милиони долари за възстановяване на засегнатите райони в страната. Асад благодари и на Катар, който изпраща 10 000 жилищни контейнера в Сирия. Продължава да е затруднен хуманитарният достъп до териториите под контрола на бунтовници в Сирия, обяви ООН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45