Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на мъртвите преди Великия пост

Снимка: БГНЕС

Тази събота, 18 февруари, отбелязваме Месопустна Задушница, която винаги се прави преди началото Великденските пости. На този ден, след съботната литургия, православните отдават почит на душите на любимите си сродници, събрани на обща заупокойна молитва в храмовете. След панихидата за починалите, свещениците освещават подавките, които миряните оставят на общата трапеза за покойниците. Прието е на тези трапези да присъстват задължително хляб, вино и жито, освен любимата храна на починалите. Още от петък, православните посещават гробовете на близките си, за да ги почистят и оставят цветя, да прелеят вода и вино и да се помолят за душите им. Храната, която хората си раздават на Задушница е за живите, които да поменат починалите с "Бог да прости!". Освен на близки, познати, приятели и съседи, хората раздават на бедни и просяци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25
Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30