Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът ще посети косовските българи в областите Гора и Жупа

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на официално посещение в Косово по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната. Тя се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи.

"България подкрепя независима Република Косово. От тук нататък, пред всички международни и евроинституции, ще подкрепяме Косово за тяхното реално членство. Ще лобираме за членство в Съвета на Европа, съвсем скоро Косово ще подаде своето искане за членство в ЕС и НАТО", каза Йотова.

Акцент в разговорите е бил и статутът на косовските граждани с българско самосъзнание.

"Целта ни е те да получат статут на общност и да получат членство в Националния съвет на общностите в Косово, а после да бъде открито и българско съботно-неделно училище", посочи вицепрезидентът.

На 18 февруари Илияна Йотова ще се срещне с представители на косовските българи.

Българската общност е около 15 000 души, в общините Драгаш, Призрен, Ораховац и Щръбце.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ген. Явор Матеев

България и Румъния ще командват регионален щаб на специалните операции на НАТО

От понеделник предстои да преминем последния етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния, съобщи пред журналисти ген. Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. За първи път..

публикувано на 21.10.24 в 06:00

Новата седмица започва със слънчево време

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над крайните западни райони. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в София – около 0°, а максималните –..

публикувано на 20.10.24 в 18:30

Двама младежи стават президент и вицепрезидент за един ден

Президентската институция ще бъде домакин на инициативата “Мениджър за един ден”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двама младежи ще се включат утре в работния процес на институцията. Държавният глава Румен Радев ще посрещне в..

публикувано на 20.10.24 в 17:15