Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Букурещ-9 се срещат във Варшава

Полският президент Анджей Дуда и президентът на САЩ Джо Байдън, вчера във Варшава
Снимка: БГНЕС

Ръководителите на страните от групата на бившите страни от Източния блок (България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия) ще разговарят днес във Варшава с президента на САЩ Джо Байдън.

Създадената през 2015 г. организация Букурещ-9 обхваща все страни от източния фланг на НАТО, присъединили се към западния алианс. Повечето от тях са сред държавите, които най-силно подкрепят предоставянето на военна помощ за Украйна, като някои призовават и за изпращане на системи за противовъздушна отбрана. Очаква се на срещата Байдън да потвърди пред лидерите на деветте държави, че САЩ остават ангажирани с подкрепата за сигурността им и да обсъди с тях следващите съвместни действия по отношение на Украйна.

Междувременно стана ясно, че Русия спира действието на споразуменията по Новия договор за намаляване на ядрените оръжия СТАРТ със Съединените щати, което предизвика безпокойство сред съюзниците от Алианса. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че решението на Русия прави света по-опасно място и призова Москва да го преосмисли. Новият договор ограничаваше броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи за тяхната доставка. При прекратяването му, Кремъл предупреди, че може да поднови ядрените опити, ако САЩ го направят първи.

Владимир Путин

Като аргумент за решението на Русия, президентът Владимир Путин посочи, че НАТО има повече от една ядрена сила и те също са насочени срещу руската страна. "Ние не можем да игнорираме това, посочи Путин, и затова в един нов СТАРТ трябва да са включени и ядрени сили като Великобритания и Франция, които също развиват ядрените си възможности и то насочени към Русия". Путин подчерта още, че Западът е похарчил 150 милиарда долара под формата на военни помощи за Украйна и че този поток от средства не намалява, като целта е Русия да бъде елиминирана завинаги.

Няколко часа по-късно, в обръщението си към множеството в центъра на Варшава Байдън заяви, че обществото трябва да се противопостави на деспоти като руския президент Владимир Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42