Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чанове и хлопки огласят Широка лъка на кукерския събор „Песпонеделник“

Снимка: Радостина Чернокова

Традиционният кукерски събор „Песпонеделник“ се завръща в Широка лъка след двегодишна пауза заради епидемията от коронавирус. В него шест състава от различни фолклорни области под звуците на чанове и хлопки ще разиграят обред за прогонване на злото.

Песяците представляват кукери, които ходят от къща на къща, за да донесат здраве и берекет. След като обходят домовете, те се отправят към селския площад, където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран и засяване. Вярва се, че ако те прескочи песяк, ще ти върви през цялата година.

„Песпонеделник“ се провежда в първата неделя на март. Очаква се хиляди наши и чуждестранни туристи днес да присъстват на събора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10