Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 13 март 2023 г.

За влечението към свободата и човешката сила тя да бъде отстоявана, въпреки личното добруване, обстоятелствата, въпреки… всичко. Това е червената нишка в "България днес". Повод ни даде церемонията по връчването на филмовите награди Оскар, където журналистът Христо Грозев получи наградата за документален филм, заедно с целия екип на лентата "Навални". "Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", обърна се към българина режисьорът на лентата Даниел Роър. Повод е и една книга, излязла на бял свят 53 години след написването си, сякаш за да възроди за нас историята на своя създател, писателя Георги Заркин. За всичко това, и много още ще чуете в програмата с водещ Елена Каркаланова. 

01:45 - Новини 

08:34 - Прогноза за времето в България и по света 

16:00 - Защо протестират зърнопроизводителите в България?  

20:46 - Христо Грозев спечели “Оскар” за документален филм заедно с екипа зад “Навални” 

30:28 - Писателят Георги Заркин, творил в разрез с шаблоните на времето, а книгата му “Апостола – трагедия в пет действия”, написана преди половин век в килията на старозагорския затвор, достигна наскоро до своите читатели 

45:27 - Вести за българите по света  

52:00 - Честваме 124 години от рождението на българския композитор, диригент, педагог и общественик проф. Панчо Владигеров и в рубриката „Песен на деня“ звучи неговата пиеса „Ръченица“

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00