Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови пакети военна помощ за Украйна от Запада

Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Снимка: zsu.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че редица западни страни са изпратили на Украйна нови пакети военна помощ. Това е станало след поредното заседание на групата "Рамщайн". Помощите включват боеприпаси, танкове и артилерийски установки. Канадски военни, съвместно с военни от Полша и Норвегия обучават в Полша украински войници за работа с танковете Leopard, съобщава Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна. 
В Черно море са локализирани 9 руски бойни кораба, два от които - ракетоносители, съобщават от Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна. През изминалото денонощие са нанесени 11 ракетни и 16 авиационни удара, четири от атаките са по обекти на гражданската инфраструктура в Запорожието, съобщава УНИАН. Активни боеве се водят в направленията към Бахмут и Авдеевка.
За първи път на поста президент на Русия Владимир Путин е посетил Мариупол, Донецка област, предаде ТАСС. Той е пристигнал в града с хеликоптер и е посетил няколко обекта в града. Преди това той посети и Крим за 9-ата годишнина от руската окупация на полуострова.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Турското радио и телевизия, обяви, че споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, срокът на което изтече днес, е удължено с 60 дни. Ердоган отбеляза, че споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 25 млн. тона зърно и други земеделски продукти от жизненоважно значение за стабилността на глобалните доставки на храни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Радев постави въпроса за връщането на военната служба

В Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от начална военна подготовка за младото поколение. Радев посочи за пример съюзниците ни в НАТО, които връщат наборната..

публикувано на 14.06.24 в 13:58

Вижте разпределението на партийните мандати в 50-ото Народно събрание

ЦИК обяви мандатите в новия 50-ти парламент на България.  Получилата най-много гласове на отминалите на 9 юни избори за Народно събрание  коалиция ГЕРБ-СДС ще има 68 депутати. Втората по численост парламентарна група - на ДПС - 47, "Продължаваме..

публикувано на 14.06.24 в 13:41

Силна буря и едра градушка доведоха до бедствено положение в няколко български общини

След снощната буря, придружена с градушка и силен вятър, няколко общини в страната понесоха сериозни щети и обявиха бедствено положение.  За кошмарна гледка, невиждана досега опустошителна буря, апокалипсис с изпокъсани електрически проводници,..

публикувано на 14.06.24 в 11:07