Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови пакети военна помощ за Украйна от Запада

Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Снимка: zsu.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че редица западни страни са изпратили на Украйна нови пакети военна помощ. Това е станало след поредното заседание на групата "Рамщайн". Помощите включват боеприпаси, танкове и артилерийски установки. Канадски военни, съвместно с военни от Полша и Норвегия обучават в Полша украински войници за работа с танковете Leopard, съобщава Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна. 
В Черно море са локализирани 9 руски бойни кораба, два от които - ракетоносители, съобщават от Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна. През изминалото денонощие са нанесени 11 ракетни и 16 авиационни удара, четири от атаките са по обекти на гражданската инфраструктура в Запорожието, съобщава УНИАН. Активни боеве се водят в направленията към Бахмут и Авдеевка.
За първи път на поста президент на Русия Владимир Путин е посетил Мариупол, Донецка област, предаде ТАСС. Той е пристигнал в града с хеликоптер и е посетил няколко обекта в града. Преди това той посети и Крим за 9-ата годишнина от руската окупация на полуострова.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Турското радио и телевизия, обяви, че споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, срокът на което изтече днес, е удължено с 60 дни. Ердоган отбеляза, че споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 25 млн. тона зърно и други земеделски продукти от жизненоважно значение за стабилността на глобалните доставки на храни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40
Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16

Най-високото виенско колело гостува на София

Столичният "Студентски" парк е домакин от 13 до 16 юни на седмото издание на "Парк фест". По този повод, за първи път в София гостува и най-високото виенско колело, с височина от над 22 метра, което някога е било поставяно в столицата. Огромното,..

публикувано на 13.06.24 в 09:05