Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин посрещна първия кораб с чужди туристи за 2023 г.

2
Снимка: БТА

Първият за туристическия сезон круизен кораб по Дунав акостира на 20 март във видинското пристанище. На борда на луксозния "Viking Lif" пътуват близо 150 американски  и японски туристи, които посетиха първо уникалните Белоградчишки скали и крепостта "Калето". После се върнаха да разгледат крепостта "Баба Вида" във Видин. През новия туристически сезон на пристанище Видин се очаква да акостират 294 круизни кораба с над 36 000 чуждестранни туристи. По традиция сезонът започва на 20 март и тази година ще продължи по-дълго - до 27 декември, за когато е планирано последното плаване на круизен кораб по Дунав. Най-натоварени са месеците май, юни, юли, август и септември, в които акостират от 40 до 45 кораба месечно.

Пътуванията по реката след 2010 г. се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено от Америка и Азия, предава БТА. Любопитното е, че всички туристи са над 65 години, като преобладават семейните двойки. Според гидовете на круизните кораби чуждите туристи проявяват силен интерес към религиозни и исторически обекти в България, както и към обекти от близкото минало.

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10