Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 години от трагедията в река Лим

Мемориалът „Ангелите от Лим“ в Сърбия
Снимка: МВнР-архив

Навършват се 19 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца от Свищов. На 4 април 2004 г. към 22 ч. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. На завой в планински път, шофьорът губи контрол. Автобусът се свлича около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското с. Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за минути в придошлата река. Местни хора и футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ. От придошлата река Лим, дълбока 6 м. са извадени живи и спасени 38 души. На мястото на трагедията по-късно е издигнат мемориал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен водач беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните със скандирания “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15