Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга на Илко Минев е сред най-продаваните в Бразилия

Снимка: БТА

Романът "Преди да замлъкна" на българина Илко Минев се нареди на второ място в класация на най-продаваните книги в Бразилия за периода 20-26 март 2023 г., съобщи сайтът "Площад Славейков". В южноамериканската страна книгата е издадена под заглавието „Onde estão as flores“. Главният герой на романа Лико Хазан е възрастен мъж, който се ражда в България, преминава през Турция и се установява в Амазония. В произведението се прави историческа ретроспекция на събитията в България и безпрецедентното спасяване на 50 000 български евреи по времето на нацизма в Европа, дават се подробности за потока от мигранти-евреи към рядко населения северен регион на страната - Манаус, като се защитава без идеологизиране нуждата от свят без войни, се отбелязва в резюмето на книгата в класацията.

За това, как попада от България в далечна Бразилия Илко Минев разказа през 2018 г.  в интервю за "Радио България" и Албена Безовска следното: "През 1969 г. се случи нещо в моя живот, което ме изненада и ме превърна в дисидент. Всъщност, един мой много добър приятел стана дисидент и от Държавна сигурност не повярваха, че аз не съм замесен. Стана трудно, беше ясно, че нямам бъдеще в България. Появи се възможност да напусна страната и заминах за Белгия, където завърших икономически науки, а през 1972 г. отидох в Бразилия. Скоро след пристигането ми заминах за Манаус за три месеца, а съм там вече 46 години".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48