Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска да получава ваксини срещу Covid-19, само ако има нужда

Снимка: БГНЕС

България и Полша са категорични, че няма да подпишат изменения в договор за ваксините срещу Covid-19 с производителя, които не са съобразени с националните интереси. Това беше заявено на съвместен брифинг на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев и министъра на здравеопазването на Полша Адам Неджиелски, който е на посещение у нас. Двете страни ще изпратят писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса и ще поканят останалите членки, несъгласни с предложенията на компанията-производител за нови доставки на ваксини. Меджидиев посочи, че оттук нататък страната ни ще иска да получава дози, само когато има нужда, и да заплаща само доставени количества.

"Позицията ни е категорична – няма да се присъединим към ново предоговаряне на доставки за количества ваксини, които предварително знаем, че ще бъдат бракувани. Настояваме държавата ни сама да определя количеството ваксини, които ще закупуваме, а заплащането да се извършва след доставка", подчерта министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Само през 2023 г. България трябва да бракува близо 3 млн. дози, а отделно от тях други 650 хил. дози са със срок на годност януари-февруари 2024 г. Полша е изправена пред същите предизвикателства и затова двете държави търсят работещи решения, така че да защитят националните си интереси. "В момента се правят опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние трябва да платим – за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. Европейската комисия нарича тази такса "гъвкавост", а всъщност говорим за разходването на огромен финансов ресурс. И България, и Полша категорично няма да подпишат документ с такъв текст", беше категоричен Меджидиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40