Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Гвардеец отива на съд заради теча на секретни документи от Пентагона

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенти на ФБР арестуваха Джак Тейшейра, гвардеец от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили. Младежът е заподозрян в разкриването на строго секретни военни документи и планове, свързани с войната в Украйна, заради което ще се яви пред федерален съд в Масачузетс. Мотивите му засега остават неизвестни, но се предполага, че 21-годишният мъж не е чуждестранен агент. От Пентагона определят действията му като умишлен престъпен акт. Това е най-голямото изтичане на секретни данни в САЩ от години.
Германската външна министърка Аналена Бербок, която е на посещение в Китай, призова домакините си да упражнят влиянието си върху Русия, за да бъде сложен край на войната в Украйна.
Арбитражният съд в Хага задължи Русия да плати на украинската компания "Нафтогаз" компенсация от 5 млрд. долара заради анексирането на полуостров Крим през 2014 г, съобщиха от дружеството във Фейсбук. Те обясниха, че заради анексирането са загубили сондажни платформи, газопроводи, собствен флот и административни сгради.
Съветът на ЕС включи частната военна групировка "Вагнер" и руската информационна агенция РИА ФАН в санкционния списък на ЕС. РИА ФАН е част от руска медийна група, чийто борд се ръководи от Евгени Пригожин, финансиращ групировката "Вагнер".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Тахов

Министър Георги Тахов обсъжда в Люксембург бъдещето на селското стопанство в ЕС

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Люксембург. Министрите от страните членки ще обсъдят предложения от Белгийското председателство Проект на..

публикувано на 24.06.24 в 06:10
Румен Радев

Започват консултациите при президента за нов кабинет

Съгласно изискванията на Конституцията от 24 юни, понеделник, президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на нов кабинет. Днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:35

Горещ понеделник с температури до 37°, на места - краткотрайни валежи

През нощта ще бъде предимно ясно с по-значителна облачност до полунощ в крайните западни райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи. В понеделник, 24 юни, ще е предимно слънчево. Около и след обяд главно над Югозападна България ще се..

публикувано на 23.06.24 в 19:05