Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт-ателие помага на преживели насилие да се справят с травматичните си спомени

Силвия Владимирова съдейства на жени и деца да изразят себе си чрез терапевтично занимание с изкуство

7
Снимка: FOX Book Café

В България няма официална статистика за домашното насилие, няма и адекватно действащ закон. По данни на неправителствени организации, жертви в страната ни са близо 1 милион жени, не е известна точната цифра на мъжете и децата, преживели психическо, сексуално или физическо насилие. Десетки НПО настояват за сериозни законодателни промени в борбата с домашното насилие и този въпрос ще бъде един от първите, които ще разгледа новото Народно събрание.

В помощ на пострадалите работят най-различни сдружения, а първата по рода си българска платформа, събрала полезна информация и историите на жени, успешно излезли от връзки с насилие и подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот е EMPROVE. Именно там художничката Силвия Владимирова се запознава с 5 невероятни дами, които приемат предизвикателството да погледнат по друг начин на отношенията си вкъщи, в семейството, с децата си, като участват в творческо ателие, което да провокира родителя и детето да работят заедно, мотивира ги да открият в себе си таланта и да го покажат.


"Групата беше малка, много уютна и резултатът е 5 платна, изработени в древната японска техника ошибана, която представлява създаване на картини от растения и цветя – разказва Силвия Владимирова. – Децата, които бяха на възраст 10-12 години, бяха изумителни, бяха като извор, прекрасни, концентрирани и пълни с енергия. Задачата на участниците беше на едно квадратно платно да намерят центъра (а като символика да намерят центъра и в себе си) и да се свържат като работа и като усещане с родителя до тях."


Като провокация художничката решава в центъра на бъдещите картини да се разположат отпечатъци от ръцете на децата и родителите им, а около тях малчуганите подреждат хербаризирани листенца във формата на мандала, която символизира свързване със себе си и с природата. Техниката също не е избрана случайно, защото освен всичко ошибана означава събиране, колекциониране на спомени.


"Някои от спомените ни могат да бъдат травматични и аз реших, че това е една добра отправна точка, за да можем да ги превърнем от едни "по-монохромни" спомени в нещо по-цветно, като дам пример, тласък на тези жени как да работят заедно с децата си, как да превръщат черните си мисли в цветни, да преобразуват нещата и да запазят хармонията в себе си" – споделя Силвия Владимирова пред Радио България.


Удивителните картини са подредени в изложба "Отпечатъци от спомени" в софийския Културен център FOX Book Café.


"Ние не осъзнаваме какво акумулираме в себе си като мисли, чувства и емоции, и според мен това е правилният начин да ги изведем навън – обяснява важността на арт-терапията за изразяване на емоционални или физически проблеми чрез изкуството Силвия Владимирова. – Ателието, което осъществих по проект с подкрепата на Национален фонд "Култура", е един вид освобождаване на нещо, което си спотайвал, събирал, изваждане на спомените и подреждането им по друг начин. Защото когато разкажеш за проблема и болката си, ти ги формулираш и изчистваш по някакъв начин. Рисуването и креативните дейности в това ателие са пътят за освобождаване отвътре навън."


Снимки: FOX Book Café

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40