Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският институт в София с кино покана и въпрос – устойчиво или (не)поносимо е бъдещето ни

Снимка: Френски институт - България

Филмът „Зелената планета“ (1996 г. – на френски, субтитриран на български) ще бъде показан на 22 април от 14 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт в България. Прожекцията е част от инициативата на френските институти в целия свят, наречена „Нощ на идеите 2023“. Осмото ѝ издание е под надслов „Повече?“, а Френският институт в България разглежда темата през призмата на проблемите с околната среда, под общото название: „Бъдещето ни: устойчиво или (не)поносимо?“ Устойчивите, но и разрушителните ни практики по отношение на битието ни на потребители или туристи в планината бяха обект на дискусия на 20 април.

„Непрекъснато сме предупреждавани за това, че начинът ни на живот и на потребление води до свръхексплоатация на природните ресурси. Знаем също, че като общество ние генерираме колосални количества отпадъци, някои от които са постоянни замърсители на природната среда. Но все пак, способни ли сме да измерим вредата от собственото си поведение? Имат ли реален ефект решенията, които предлагаме?“ – питат организаторите на форума.

Магдалена Малеева

С мнения в дискусията се включиха личности с мисия в сферата на екологията – председателят на сдружение „Планини и хора“ Любомир Попйорданов, тенисистката Магдалена Малеева, достигнала до №4 в световната ранглиста, а днес основател на няколко екологични асоциации и екоотговорни предприятия, изследователят от БАН Николай Вълчев и Балин Балинов от „Грийнпийс“. Балин Балинов

Гост на дискусиите беше и Флоранс Рюдолф – професор по социология и урбанизъм в Националния институт по приложни науки в Страсбург (INSA), която изучава процесите на институционализиране на околната среда, основани на нови социални практики и начини на живот в градовете, както и на новите знания, форми на експертиза или професии, свързани с тези реалности.

Филмът „Зелената планета“ на режисьора Колин Серо и с участието на Венсан Лендон и Марион Котияр разказва за обитатели на чужда планета, които са създали идеално общество и живеят в хармония помежду си и с природата. От време на време някои от тя посещават и други планети, но странното е, че от двеста години насам никой не желае да посети планетата Земя. Един ден млада жена решава доброволно да отиде на Земята, където земляните я срещат насред Париж… Прожекцията на филма в София е с вход свободен.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: Френски институт – България
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10