Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският фолклор събра в Чикаго 700 танцьори от цяла Америка

6
Снимка: Генерално консулство - Чикаго

Тринайсетото издание на фестивала за български народни танци „Верея“ се проведе при огромен интерес, с много емоция и българска енергия. "Този празник на българския фолклор и традиции събра 37 състава от цяла Америка и 700 танцьори", написа генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков във Фейсбук. Някои от участниците пропътуваха хиляди километри, за да се включат в това тържество на българщината, като имаше и специални гости от България, Канада, както и ансамбъл на банатските българи от Румъния, допълни той.

Светослав Станков и сенатор Лаура Мърфи

По време на официалното откриване на фестивала щатският сенатор Лаура Мърфи е потвърдила подкрепата си за българската общност в Илинойс, научаваме още от съобщението на генералния ни консул. Светослав Станков изрази и благодарността си към ръководителя на ансамбъл „Верея“ Константин Маринов, организатор на фестивала и „пазител на български народен танц и българските традиции“.

"Еуфория от ритми, багри и усмивки! Наелектризираща енергия!“ – такъв е отзвукът и на участниците в българския фестивал в Америка. В социалните мрежи от училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк написаха „С България в сърцата. Нашите танцьори, големите ученици от танцовия състав към училището, плениха публиката с блестящото си изпълнение! Изпратиха ги с бурни аплодисменти. Това е магията на българския фолклор“.

Танцьорите от училище Христо Ботев - Ню Йорк

Това е 13-ото издание на фестивал “Верея” . 37 състава от 14 щата и 7 танцови трупи от Канада. Невероятен празник на българския фолклор в Чикаго! – написа в своя личен профил във Фейсбук и Елена Цанева, кореспондент на БНР в Чикаго и сподели емоционален видеоклип от проявата

Танцьори от школата 7/8 в Бостън

Снимки: Фейсбук, Генерално консулство в Чикаго, БУ "Васил Левски" - Ню Йорк

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37