Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Япония ще си сътрудничат в IT сектора

Снимка: INSAIT

Министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация, включваща представители на водещи японски компании, посетиха и проведоха срещи в INSAIT - Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София. По време на първата за последните 50 години визита на японски министър на икономиката бяха обсъдени възможностите за разширяване на бизнес контакти в сферата на технологиите и беше подписана съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в IT сектора и иновациите между двете страни. Ясутоши Нишимура се срещна с български учени, предприемачи и с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“, а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните десетилетия.

Снимки: INSAIT

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 г.

Институтът за пазарна икономика съобщи, че 134 дни са били нужни на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв.  Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3..

публикувано на 11.05.24 в 11:15

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10