Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският посланик в ЕС:

Изборът е да победиш с Украйна или след това да изпращаш войниците си на фронта

Всеволод Ченцов
Снимка: Ангелина Пискова

Бих искал да кажа на българите да не се боят от истината и да си помислят какво би се случило, ако Кремъл победи в тази война”, заявява в интервю за БНР Всеволод Ченцов, посланик на Украйна в Европейския съюз. Той призовава хората у нас да си отговорят на някои въпроси: “Искат ли да живеят така, както в момента живеят руснаците, искат ли да бъдат подлагани на арести, репресии, искат ли стандарта им на живот да пада непрекъснато, искат ли техните съседи да се боят от тях, искат ли да погребват децата и мъжете си. Нека просто сами да си зададат въпроса какви ценности носи днес Русия - ценности в кавички.”

Що се отнася до напомнянето, че страната ни не е много склонна да въоръжава Украйна и думите на президента Румен Радев, че няма да изнасяме боеприпаси, Всеволод Ченцов отговаря: “Изборът е много лесен - или да се помогне на Украйна и да се победи заедно с нея, или след това да изпращаш войниците си на фронта. Защото това не е шега, Русия е агресор и днес никой не може да ви каже къде е готова да спре.”

През настоящата година шведското председателство на ЕС поставя акцент върху Украйна по повод 9 май – Денят на Европа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06