Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов:

Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да внесе пояснения

Зам. главният прокурор и ръководител на следствието Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Не е моя грешката и не желая да нося отговорност за чужди грехове и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление”, заявява в лична позиция до БТА директорът на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Борислав Сарафов. Той добавя, че ако Гешев е имал желание да внесе пояснения и да поправи неговата грешка, е можел да го направи същия ден, за да избегне манипулации по темата.

Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор”, продължава Сарафов, уточнявайки, че няма вина и не желае да носи отговорност.

Що се отнася до израелския експерт, озовал се незабавно на мястото на инцидента с кортежа на главния прокурор, Борислав Сарафов казва, че е доведен от заместника му Ясен Тодоров по разпореждане на Иван Гешев. “Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива”, пояснява директорът на НСС.

Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия”, пише още в позицията си Борислав Сарафов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00