Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел получи от президента мандат за съставяне на кабинет (обновена)

Ще направя всичко възможно да има стабилно и работещо правителство, заяви тя

| обновено на 15.05.23 в 17:25
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата на първата политическа сила ГЕРБ-СДС Мария Габриел. “Очаквам в рамките на седмица, както е по Конституция, да представите структура и състав на Министерски съвет”, заяви държавният глава.  

От своя страна, Мария Габриел увери, че ще направи всичко възможно да има стабилно и работещо редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Нейното предложение е за експертен кабинет, обединен около ясни приоритети с една цел - благосъстоянието на българите и авторитета на страната ни.  

“Ще работим за авторитета на България в Европа и света. Ще разгърнем потенциала на страната ни. Ще разчитам на широка подкрепа по важните приоритети за страната ни. Обединени, сме способни да направим всичко възможно за нашия общ дом България”, подчерта Мария Габриел. 

Държавният глава отговори, че пред нея ще има множество препятствия по пътя ѝ към съставяне на кабинет и добави, че след седмица ще я очаква с изпълнен мандат.

Междувременно стана ясно, че Мария Габриел е депозирала оставката си като еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта и тя е била приета от Урсула фон дер Лайен. Председателят на Европейската комисия изразява увереност, че опитът на досегашния еврокомисар ще бъде от полза за България.

Първото завъртане на рулетката за съставяне на редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание става на фона на буря в Прокуратурата и взаимни обвинения между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

Вижте още:

Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14