Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на розата в Казанлък вече е на 120 години

Долината на розите привлича хиляди туристи през пролетта

Снимка: БТА

Заради хладното време тази пролет розоберът закъснява. Едва преди седмица започна прибирането на цветовете в Розовата долина около градовете Казанлък и Карлово. Всяка година началото на беритбата в края на май се отбелязва с пищни празненства в Долината на розите. Традицията да се организират многолюдни дефилета и тържества, посветени на маслодайната роза възниква още с пренасянето на дъхавия цвят в България. В град Казанлък - в сърцето на Розовата долина, празникът има своя трогателна история, а днес там честват и 120 години от онова първото градско тържество, което дава началото на тази важна традиция.

През далечната 1903 г. в Казанлък е организиран Празник на розата, свързан основно с милосърдие и дарителство. Целта била да събират средства в помощ на сираци, социално слаби и хора, болни от туберкулоза, която била смъртоносна по това време. По този повод в Казанлък се правели изложби с рози, излети до Шипченския манастир, продавали се и специално издадени картички с изгледи за спомен от Долината на розите. През 1971 г. Празникът на розата прераства дори в национален, като вниманието се насочва върху красотата и изобилието на природата в този край.

След тежките пандемични години, когато всички тържества бяха заглъхнали заради разпространението на Covid-19, сега Казанлък се готви да посрещне рекорден брой туристи в юбилейна за Празника на розата година. Някои от гостите ще пропътуват хиляди километри, за да се включат в Дефилето на розите в събота /3 юни/, което е запазена традиция в Казанлък.

Приказният спектакъл “Принцеси на розата” в Дома на културата “Арсенал” в Казанлък.

Празничната програма започва още на 2 юни с концерти, рецитали и изложби и продължава до неделя – 4 юни. Кулминацията е в съботния ден, когато през града ще премине многолюдно карнавално шествие с хиляди гости от страната и чужбина."Наблюдавам, че с всяка година туристите, дошли за празника се увеличават и преди пандемията бяха достигнали над 100 хил. Тази година само в шествието и карнавала ще участват над 4 хил. гости от различни формации, като най-новото е дефилето с костюмите на всички фолклорни области,  от побратимените на Казанлък градове" – казва кметът на града Галина Стоянова:

"След 2020 г., когато имаше трудности в пътуването, наистина тази година е първата, в която имаме делегации от всички побратимени градове, като започнем от Сеул, република Южно Кория, от Китай, Италия, Франция, от Гърция имаме два побратимени града - Димотика и Верия, от Северна Македония - гр. Кочево.

Тази година ще се побратимим с още три града, от Полша, от Виетнам и от Иран. Интересът винаги е бил по линия на това да се произвежда или да се търгува с розово масло и във всички тези градове се провеждат фестивали на розата и на цветята. А тази година празникът е под надслов "Българската роза – минало, настояще и бъдеще".

 Откриването на изложбата „Българските розотърговци“ в клуба на Народното събрание

На него са посветени и няколко изложби, едната от които е в Парламента в София. Тя е по инициатива на нашия народен представител Илияна Жекова, посветена е на българските розотърговци и разказва как е възникнала търговията с розово масло, кои са основните родове, занимавали се с нея и как те са били на призови места при участието си на световни изложения. 

Ценен архив е албумът "Старият Казанлък", който издаваме тази година. В него са подбрани снимки, предоставени от 276 жители на града, които събраха над 5 хил. фотоси от историята на родното си място. В кулминационните дни за празника в Казанлък ще гостуват и световноизвестни изпълнители, сред които са музикантите от групата Boney M. Xperience. В дефилето в събота се включва и Памбос от Кипър, известен у нас със своята танцова школа, който също така е част от журито по избирането на Царица роза, конкурс, който се състоя седмица преди празника."


Розоберът е неизменна част от празника в Казанлък, когато гостите сами влизат в розовите масиви да си наберат от благоуханните цветя. "Има фамилии, на които това е основен поминък. Като цяло в Розовата долина  има 55 хил. декара с розови насаждения, като 70% от тях се намират около градовете Казанлък и Карлово. На територията на целия регион има близо 30 дестилерии, които и в момента работят" – казва Галина Стоянова и продължава:

"В предишни години, повлияни от пандемията, имаше отказ на производители от обработка на площи с розови насаждения и някои бяха заменени с други етерични култури. Сега се вижда възраждане на розопроизводството. Една от трудностите в кампанията тази година е осигуряването на сезонна работна ръка, но засега всички се справят по свой начин. Редно би било и държавата да помогне на това производство, защото то не е само традиция, а е и едно от малкото, които се развиват изцяло благодарение на ръчен труд. За тази година розопроизводителите казват, че рандеманът е 4 тона за килограм розов екстракт, което дава основание да смятаме, че кампанията отново ще бъде трудна. Цената е скочила неимоверно много и варира между 8 – 9 хил. евро за килограм етерично масло от рози. Дава ни надежда голямото желание на хората да се възвърне отново производството и добива на розово масло, каквото сме имали  преди, в по-добрите години."


Във връзка със сериозната годишнина на Празника на розата в Казанлък, градът е избран за домакина на годишната Световна среща на българските медии, организирана от 2005г. до сега от БТА.  

"Крайно време е българските журналисти, работещи по света, да видят какво се случва в един традиционен регион на Родината, в който не само се пазят традициите за розопроизводство, но и район, който просперира добре икономически" – казва кметът Галина Стоянова:


"Град, в който младите хора се завръщат и в който има много културни събития. Това заслужава да бъде отразено от сънародниците ни по света, за да се види, че в България се случват много хубави неща, свързани с нашите ценности, които не са останали в миналото, а сме ги съхранили и пренесли  в модерния свят. Искаме да се обърне внимание на нашите достойни съвременници, много одухотворени, трудолюбиви, можещи и знаещи – хора, които постигат мечтите си тук, в България."

Снимки: БТА, БГНЕС

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10