Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пребитият в Струга българин иска да бъде лекуван в България

Бекир Кадриески
Снимка: Facebook / Bekir Kadrieski

В МВнР бе извикана посланикът на Северна Македония Агнеза Руси-Попоска. София е изразила притеснение за извършеното на 13 юни 2023 г. нападение срещу Бекир Кадриески – "Шемето", който е съпредседател на сдружението на българите в град Струга. Поискано е властите в Северна Македония да предприемат бързи действия за ефективно разследване и правораздаване по случая. Изтъкнато е, че България очаква конкретни резултати и по останалите инциденти с българи и техни сдружения в Северна Македония. 

Пребитият в Струга Кадриески иска да дойде в България, за да продължи лечението си, защото има съмнения, че ще получи адекватна помощ в Северна Македония. Той заяви, че в болницата не са му направени никакви изследвания, единствено са му предписани лекарства. По думите му лекарите не били особено трогнати от призивите му за помощ. "Казаха: като ти дойде редът, можеш да се снимаш", посочи Кадриески, който се оплаква от стомашни болки и главоболие. По всичко изглежда, че властите искат да замажат нещата и случаят да се изкара като частен, а не като престъпление от омраза, заяви пред БНТ другият съпредседател на българското сдружение в Струга Живко Чакръкчиев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05