Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Множество българи посрещнаха July morning на черноморския и дунавския бряг

Посрещане на July morning в Бургас
Снимка: БНР Бургас

Първите слънчеви лъчи в първия ден на юли бяха посрещнати по традиция от множество ентусиасти в различни части на България близо до водата и по планинските върхове. На скалите в местността „Огънчето“ край село Камен бряг на черноморския бряг подгряването започна още преди полунощ с музикален маратон, а с първите лъчи на слънцето всички запяха вечната класика – песента "July morning" на "Uriah Heep". Точно в 5:49 ч. тази сутрин слънцето беше приветствано и във Видин на брега на река Дунав, при крепостта "Баба Вида". Край Потопената черква и язовир „Жребчево" също казаха "Здравей, слънце!" в компанията на рок-динозаврите от култовата българска група "Сигнал".
Други предпочетоха да приветстват началото на юли от връх Камен дел на Витоша.
Началото на традицията за посрещане на първите юлски слънчеви лъчи в България в нощта на 30 юни срещу 1 юли е дадено във Варна в средата на 80-те години на миналия век. Тя е свързана с хипи движението в Америка, но у нас съществува и до днес.
Снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40