Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади българи спечелиха златен, сребърен и бронзов медал на Международната олимпиада по биология

Снимка: БТА

Най-добрите български ученици по биология спечелиха три медала на Международната олимпиада по биология в Обединените арабски емирства, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Те се състезаваха с 320 връстници от 80 държави и трябваше да решат теоретичнии практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията. 

Приетият в Кеймбридж възпитаник на Софийската математическа гимназия Петър Жотев заслужи златния медал, Виктор Лилов, отново от СМГ, се окичи със сребърния, а бронзовия спечели Виктория Иванова от Математическата гимназия в Плевен. На четвъртия ни участник – Яна Атанасова от Националната природо-математическа гимназия, не достигнаха няколко точки за отличие.

България е една от шестте страни, основателки на олимпиадата през 1989 г. До момента нашите участници са донесли на страната ни общо 78 медала – 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала, както и 8 почетни грамоти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25
Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05
Димитър Главчев

Служебният премиер представя България на Срещата за мир в Украйна

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни в швейцарския курорт Бюргенщок. Форумът, организиран от Швейцария и Украйна, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия. Ще бъдат..

публикувано на 15.06.24 в 09:20