Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма нови условия към Северна Македония, очаква се изпълнението на договорените

Снимка: mfa

Заради множеството въпроси на медии за естеството на постигнатия през 2022 г. европейски компромис за европейския път на Северна Македония, външно министерство напомня, че основният принцип на международното право е Pacta sunt servanda. 

„Договорите трябва да се изпълняват, независимо дали те са многостранни или двустранни. Неизпълнението на подписаните договори нарушава доверието между държавите и предизвиква ответни мерки. Винаги сме очаквали от нашите приятели в Северна Македония добросъвестно изпълнение на всички поети ангажименти, а не интерпретация дали процесът на европейска интеграция изисква тяхното изпълнение. Пътят на Северна Македония към членство в ЕС има ясно разписани параметри. Безотговорно и контрапродуктивно е нарушаването на трудно постигнатия и деликатен баланс с неуместни и тенденциозни интерпретации, които се отклоняват от ясно установените от Съвета на ЕС критерии. Особено опасни са опитите за манипулативно представяне на вече договорени и описани в компромиса от 2022 г. условия като някакви нови искания на България“, пише в позицията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30