Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2023 е изпълним, ако няма авария в окупираната АЕЦ „Запорожие“

Финансовият министър Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2023 не затяга коланите и не орязва социалните разходи, каза пред БНР финансовият министър Асен Василев. Успяваме да съберем данъците и това запазва социалните разходи без вдигане на данъците. Получихме в наследство от служебния кабинет дефицит от 1,2 млрд. лв. в края на май, а през юни вече има излишък от 200 млн. лв., обясни Василев.

Заложеният растеж на БВП от 1,8%  ще бъде постигнат. Няма притеснение, че бюджетния дефицит ще е над 3%. „Ако не стане втори Чернобил в АЕЦ „Запорожие“, очаквам да успее да издържи бюджетната рамка“. Всяко искане за увеличение на заплатите води до нови искания и не трябва да се наливат пари в нереформирани сектори. Ако депутатите подкрепят вдигенето на заплатите в някои сектори, това е тяхно решение, допълни министърът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-големият форум за земеделска техника БАТА АГРО

Шестнайсетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще бъде открито днес в присъствието на служебния земеделски министър Георги Тахов. Форумът ще се проведе от 13 до 17 май на летище Стара Загора. На изложението ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 07:00
Владимир Малинов

Енергийният министър не изключва вероятността токът да поскъпне от 1 юли

Служебният енергиен министър Владимир Малинов допусна възможността електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли т.г. Причината за това е натрупаният дефицит във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. “ Към настоящия момент той е над 450..

публикувано на 12.05.24 в 13:58

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 г.

Институтът за пазарна икономика съобщи, че 134 дни са били нужни на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв.  Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3..

публикувано на 11.05.24 в 11:15