Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът към родния ни език и култура доведе във Велико Търново българисти от 25 държави

Снимка: Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

Повече от 70 участници от 25 държави събра и това лято семинарът по български език и култура, организиран от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В 46-ото издание на форума се включиха студенти, учители, университетски преподаватели, преводачи и екскурзоводи от три континента, провокирани от жаждата за нави знания и интересът към българския език и култура. 

Полякът Рафъл Муравински е студент по българистика и работи като секретар в основно училище. Разказва, че решил да учи българистика, провокиран от една снимка от България:

"Погледнах една снимка на природата и си помислих защо да не следвам българистика, културата, езика. Харесвам българската кухня – баницата, кебапчетата, шопската салата. Малко зная за българското кино и литература, но повече се интересувам от спорт, от българския футбол. Ще пиша дипломна работа за Христо Стоичков и за Димитър Бербатов, интересувам се от американското лято – Световното по футбол през 1994 г.. Сегашните футболисти ги познавам по-малко.“

Рафъл Муравински

Основната цел на семинара е утвърждаването на българистиката в чужбина. Програмата до края на юли включва практически обучения по български език и шест специализирани семинара по изобразително изкуство, съвременно българско кино, български фолклор, история и култура на България. 

Професионално изкушен от страната ни е Михаел Хайн, който преподава политика и култура в обществения колеж в Арлтенбург (Германия) и води курсове за България: 

"Бих искал студентите да знаят, че България е много хубава страна, но има много проблеми с политиката, много различни проблеми за корупция и с правото тук, но има много интересни инициативи на гражданското общество". 

За студента по лингвистика и психология Кристиян Пудолшевски от Полша българският език е майчин, но все още среща затруднения с четенето и разбирането на писаното слово - затова днес е във Велико Търново:

"Майка ми е българка и много ми е гадно, че не мога да го ползвам езика така добре, както английския и полския. Мога само да го ползвам в ежедневен разговор, но не и да напиша и формулирам мислите си. От българската култура и литература зная прекалено малко. От българската литература не съм чел много, намерил съм няколко книги, не класика, а непознати за мен нови български автори, но, за съжаление, много бавно ми върви. Искам да мога повече да се съсредоточа върху самото съдържание на книгите, вместо да се боря с езика". 

18 от участниците са идвали и предишни години на семинара по българистика във Великотърновския университет. Сред ветераните е египтянинът Карим Абделати, преподавател по средновековна история в университета в Ал Мансура, който участва в семинара за осми път: 

Карим Абделати

"Всичко е интересно тук. Историята ви е дълга и много богата – средновековна история, нова история. Зная, че Велико Търново е бил стара столица на България. Харесва ми Търново като град, хората, храната, времето, университетът. Със сигурност ще се върна отново, защото Търново е моето място."

Репортаж: Здравка Маслянкова, кор. на БНР във Велико Търново

Cнимки: Здравка Маслянкова, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15