Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездни солисти от Балканите и зрелищни ефекти в спектакъл на Великотърновския театър

Снимка: FB/NationalPalaceOfCulture

Ефектен 3D мапинг, красиви костюми, много блясък и божествена музика – така екипът на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" от Велико Търново ще представи операта "Дон Жуан" на Моцарт, под режисурата на Петко Бонев. Спектакълът, който преди време покори столичната публика, сега участва в осмото издание на Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" в старопрестолния град.

Представянето на откритата сцена на историческия хълм Царевец е на 21 юли от 21 часа, като от трупата обещават чрез творчеството на Моцарт да превърнат Царевец в пищна градина, в благороднически дом, в гробище, в кръчма и въобще да ни пренесат в атмосферата от края на XVIII в., когато е живял прелъстителят на всички времена – Дон Жуан.

Зрелищният финал предвижда дворецът на Царевец да бъде превзет от пламъци, но само с помощта на визуални и светлинни ефекти. Звездни солисти от България, Сърбия и Гърция ще завладеят публиката с брилянтни вокални изпълнения и актьорска игра. В главните роли са Никола Иванов (Дон Жуан) и Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан Лепорелло).

Гост-изпълнителите от Сърбия са трима – Исидора Молес (Донна Анна), Невена Милошевич (Донна Елвира), а партиите на Дон Оттавио изпълнява Стеван Каранац. В образа на Церлина ще се превъплъти гъркинята Анна Фасея, а в ролята на нейния любим Мазетто ще с превъплъти Никола Попов.

В операта участват оркестър, хор и балет на МДТ "Константин Кисимов". Диригент на продукцията е Георги Патриков.

Съставил: Гергана Манчева

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15