Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Илинден честваме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: pravoslavie.bg

На 20 юли Православната църква почита Св. пророк Илия, смятан за един от тримата велики старозаветни пророци заедно с Моисей и св. Йоан Предтеча. Илинден е денят, в който българите прославят и годишнината на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. В Северна Македония честването е на 2 август по юлианския календар.

С декларации от парламентарната трибуна депутатите отбелязаха 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на Вътрешната македоно-одринска революционна организация срещу османската власт.  

"Българската национална идея днес има ново измерение и то е много ясно - България и Северна Македония след 200 години разделение да бъдат част от една геополитическа и цивилизационна зона. И българската държава последователно е полагала усилия в тази посока през последните 30 години. Това е част от нашата идентичност. Няма нужда както е било преди 100 години, да се опитваме със сила да решим проблема, достатъчно е да махнем границата между двете държави", заяви в парламента депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Събития като Илинденско-Преображенското въстание са знак, че българското общество и българската нация е била готова и е готова да плаща цената на своята свобода. Свободата има възможно най-високата цена за едно общество и за една нация и тя би трябвало да се плаща всеки ден. Илинденско-Преображенското въстание е само един миг от тази епоха на българско национално осъзнаване и на българско национално освобождаване.

Нито с него започва, нито с него приключва българският път към свободата, и нека да си кажем - българският път към Европа. Този път започва в края на 18 век, преминава през целия 19 век, и в началото на 20 век продължава с Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни, Първата световна война, Втората световна война, събития, част от които ние наричаме "българска национална катастрофа". Заедно със свидните жертви, които са дадени в тези събития, ние трябва да помним и че българската национална идея не е осъществена в своята цялост, напротив, дори в някои от нейните части тя е претърпяла провал и е нанесла тежка национална травма, която е валидна и до днес. Заради тази национална травма ние сме и толкова чувствителни по темата Македония", добави Биков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01