Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киселото ни мляко вече е със защитено име за произход

Снимка: www.momchilovtsifest.bg

Българското кисело мляко е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход, съобщи в Брюксел земеделският министър Кирил Вътев. “Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране”, заяви той.  

Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта.  

Киселото ни мляко е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“. 

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕК: България закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), се казва в доклада за страната ни, изготвен от Брюксел, за 2024 г., предаде БНТ. ПВУ на България е в размер на 5.689 млрд. евро безвъзмездни средства...

публикувано на 19.06.24 в 17:56

Социалната пенсия за старост става 307,07 лв. от 1 юли

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши служебното правителство на днешното си заседание. Повишаването на социалната пенсия ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй..

публикувано на 19.06.24 в 16:00

1/4 от депутатите са жени, 1/3-та влизат за първи път в парламента

Мъж на около 45 г., юрист или с икономическо образование. Това е сборният образ на депутата в 50-ия парламент. Дамите в него са със 7 повече, отколкото в предходния мандат, или 64 дами. Те са 1/4 от състава на юбилейното Народно събрание...

публикувано на 19.06.24 в 08:44