Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си саксофонистът Борис Петров

Борис Петров - Парчето
Снимка: личен архив

Виртуозният саксофонист Борис Петров неочаквано си отиде от този свят. Дългогодишният солист-оркестрант на Биг бенда на БНР беше част много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което година по-късно печели голямата награда на фестивала в Букурещ.

Освен като 
солист-оркестрант на Биг Бенда на БНР, той се изявява като гост-музикант в много концерти на симфоничния оркестър на Радиото, активно участва в джаз фестивали в България и чужбина. 

Борко, както го наричаха всички, 
е роден в Русе през 1970 година. Син е на големия български джаз саксофонист Петър Петров – Парчето. 
В началото на музикантския си път учи кларинет в Русенското музикално училище. Печели два пъти конкурса за камерна музика „Златната Диана“ (през 1984 и 1986 година). Започва да свири и на саксофон след покана от страна на Александьр Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в Синьо“. Завършва Българската държавна консерватория със специалност саксофон в класа на Светозар Русинов. 



От 2013 година е и музикален директор на Джаз фестивал Русе.
Работа, в която наследява традициите поставени от своя баща, но прибавя и нещо от себе си:  "Правя подбора на програмата така, че да има стилово разнообразие. В постоянна връзка съм с български и чуждестранни изпълнители, следя техните концертни изяви, новите записи. Фестивалът е основан през 1975 г. от моя баща Петър Петров - Парчето като Национална джаз среща, но в края на 80-те гостуваха музиканти от Полша, Унгария и др. След промените през 1989 г. баща ми предпочиташе да кани български джазмени, за да поддържа духа им. Продължавайки неговото дело, реших, че е време форумът да стане международен" - споделя Борис Петров преди години пред Радио България. 

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в храм "Света София".

Светъл да е пътят му!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10