Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 ноември е срокът за „Неразказаните истории на българите“

Програмата е насочена към българските общности зад граница

Снимка: БГНЕС

По новата програма, обявена от Министерството на образованието и науката през май 2023 г., могат да кандидатстват организации на българи, живеещи извън България, задгранични представителства и български православни църковни общини в чужбина, към които функционират български неделни училища в чужбина, както и държавни висши училища и научни институти към Българската академия на науките, които командироват преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища.

Срокът за подаване на документите е 15 ноември, а предназначението на програмата „Неразказаните истории на българите“ е да насърчи научни и други изследвания, чиято цел води към утвърждаване на българската национална идентичност и към популяризиране на българския език, традиции и култура.

Програмата „Неразказаните истории на българите“ е в няколко направления и предвижда подкрепа за проучвания и свидетелства за родови истории за значими събития и личности с принос в чуждата държава, за принос на достойни българи или факти и обстоятелства от миналото, свързани с българската история зад граница, както и за съвременни българи, допринесли за цивилизационното, културното и научното развитие на света.

Повече информация и условия за кандидатстване - ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в..

публикувано на 23.06.24 в 10:27
Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05