Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна отново е домакин на Международния кинофестивал „Любовта е лудост“

Снимка: fccvarna.bg

Близо 70 филма от големите световни фестивали в Берлин, Кан и Сан Себастиан ще бъдат представени на 31-вото издание на варненския кинофестивал "Любовта е лудост".

Много от заглавията идват с награди от водещите световни фестивали, освен това публиката ще види за първи път и филми от Филипините, Бангладеш, Индия, Шри Ланка и Мианмар

На откриващата церемония с видео колаж бяха припомнени знаковите личности от българското кино, които ни напуснаха през настоящата година - Емилия Радева, Гинка Станчева, Борис Луканов, Анжел Вагенщайн, а филмовият режисьор, аниматор и художник Анри Кулев беше награден за цялостен принос в развитието на киноизкуството. 

За 100-годишнината на Апостол Карамитев и 90 години от рождението на Борис Карадимчев също е отредено специално място в програмата, която започна с лентата "Жан дю Бари: Фаворитката на краля". 

Художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев изтъкна, че тази година фестивалът е насочен към въпроса „Лудост ли е любовта?“, на който е посветена и изложбата с мъдри мисли, разположена във фоайетата на Фестивалния и конгресен център. „Очевидно любовта не е лудост, защото в годините, които прекарахме с пандемия и всякакви лудости, които ни заобикалят, отворихме сърцата си нашироко и искаме да се обичаме, да живеем, да чувстваме заедно. Това е и смисълът на нашия фестивал“, подчерта Грозев. 

Победителят в международния конкурс ще бъде определен от международно жури, с председател Яна Титова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10