Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна отново е домакин на Международния кинофестивал „Любовта е лудост“

Снимка: fccvarna.bg

Близо 70 филма от големите световни фестивали в Берлин, Кан и Сан Себастиан ще бъдат представени на 31-вото издание на варненския кинофестивал "Любовта е лудост".

Много от заглавията идват с награди от водещите световни фестивали, освен това публиката ще види за първи път и филми от Филипините, Бангладеш, Индия, Шри Ланка и Мианмар

На откриващата церемония с видео колаж бяха припомнени знаковите личности от българското кино, които ни напуснаха през настоящата година - Емилия Радева, Гинка Станчева, Борис Луканов, Анжел Вагенщайн, а филмовият режисьор, аниматор и художник Анри Кулев беше награден за цялостен принос в развитието на киноизкуството. 

За 100-годишнината на Апостол Карамитев и 90 години от рождението на Борис Карадимчев също е отредено специално място в програмата, която започна с лентата "Жан дю Бари: Фаворитката на краля". 

Художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев изтъкна, че тази година фестивалът е насочен към въпроса „Лудост ли е любовта?“, на който е посветена и изложбата с мъдри мисли, разположена във фоайетата на Фестивалния и конгресен център. „Очевидно любовта не е лудост, защото в годините, които прекарахме с пандемия и всякакви лудости, които ни заобикалят, отворихме сърцата си нашироко и искаме да се обичаме, да живеем, да чувстваме заедно. Това е и смисълът на нашия фестивал“, подчерта Грозев. 

Победителят в международния конкурс ще бъде определен от международно жури, с председател Яна Титова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет...

публикувано на 28.05.24 в 11:20

Коопродукция с българско участие е отличена със „Златната палма“ в Кан

"Човекът, който не можа да мълчи" на режисьора и сценарист Небойша Слижепчевич спечели наградата "Златна палма за късометражен филм" на кинофестивала в Кан. Филмът е продуциран от Хърватия, Франция, Словения и Националния филмов център на България...

публикувано на 26.05.24 в 10:21
Бетани Хюз

Съкровищата на България "грейнаха" в предаването на Бетани Хюз навръх 24 май (ВИДЕО)

Емблематичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30