Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриха писмо в бутилка от преди век и половина

Исторически музей гр. Белово
Снимка: belovo.bg

Строителите на високоскоростната жп линия между гарите Септември и Костенец откриха паметно писмо, запечатано за поколенията в бутилка. Посланието е от създателите на стария жп мост над р. Марица при Белово. Написано е на италиански и е украсено с орнаменти.

Текстът показва самочувствието на майсторите от значимостта на тяхното дело: „Мост, построен през 1886 г., при управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания "Виталис". Главен инженер Николо Лимон, главен зидар Пиетро Макар. 19 юни 1886 г.“

Откриването на писмото е вълнуваща среща между поколенията строители и начин да се отдаде уважение и почит към хората, допринесли за изграждането на модерна България след 1878 г., разказват от музея в Белово.


Още от категорията

Патриарх Неофит

В цялата страна се отслужва молебен за здравето на патриарха

Във всички православни храмове се отслужва молебен за здравето на патриарх Неофит. Негово Светейшество в момента се лекува от белодробно заболяване във Военномедицинската академия. Първия призив за подобно богослужение беше отправен от Софийската..

публикувано на 03.12.23 в 10:30

Патриарх Неофит се чувства по-добре

Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява, каза за БТА Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод. Той добави, че целият висш клир на православната ни църква се надява да посрещне Рождественските празници заедно със своя духовен..

публикувано на 02.12.23 в 13:24

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19