Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват паметник на Иван Параскевов – създател на българския трибагреник

Иван Параскевов със семейството си
Снимка: Община Ямбол/БТА

В Ямбол днес ще бъде открит първият бюст-паметник на Иван Параскевов, по чиято идея е създадено Браилското знаме, първообраз на националния ни трибагреник. 

Родолюбецът, който е роден около 1817 г. в Ямбол, а после се мести в Браила, е особено активен при подготовката на Освободителната война от 1877-1878 г. Той откликва на идеята да се изработи знаме от браилските граждани за някоя от опълченските дружини и поема материалните разходи по ушиването му. Предлага и макета на знамето – бял, зелен и червен плат, разположени хоризонтално.

Изработването му е възложено на 14-годишната дъщеря на Иван Параскевов – Стилияна. На 8 май 1877 г. знамето е предадено лично от двамата на главнокомандващия Николай Николаевич, който обещава да го връчи на някоя опълченска дружина, разказват от Община Ямбол.

През март 1879 г. близък на Параскевови внася знамето на заседание на Учредителното събрание във Велико Търново. Всички депутати го посрещат със ставане на крака и на 26 март 1879 г. чл. 3 от Търновската конституция го определя като „българското народно знаме”.