Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Куршум джамия” в Пазарджик ще се ремонтира с помощ от държавата

Снимка: grandmufti.bg

Старата джамия „Куршумлу джамия“ в Пазарджик ще бъде ремонтирана с одобрени от кабинета „Денков“ допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2023 г. в размер на 6 311 800 лв. Сградата, която е обявена за паметник на културата от местно значение през 1964 г., се нуждае от спешна реставрация. Тя е с 356-годишна история, построена е през 1659 г., а сега се руши – кубето е напукано, куполът също е застрашен от разрушаване. За събиране на сумата от мюсюлманското вероизповедание преди време се откри и дарителска сметка.

Минарето на Джамията в Пазарджик е било най-високо, а отгоре е било покрито с олово, заради което е наречена Куршум джамия. Единствено тази джамия е оцеляла от османския период на Пазарджик, а също така и надписът ѝ, в който се посочва, че е съградена като вечен божи дом на мюсюлманите.
Още от категорията

Патриарх Неофит

В цялата страна се отслужва молебен за здравето на патриарха

Във всички православни храмове се отслужва молебен за здравето на патриарх Неофит. Негово Светейшество в момента се лекува от белодробно заболяване във Военномедицинската академия. Първия призив за подобно богослужение беше отправен от Софийската..

публикувано на 03.12.23 в 10:30

Патриарх Неофит се чувства по-добре

Здравословното състояние на патриарх Неофит се подобрява, каза за БТА Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод. Той добави, че целият висш клир на православната ни църква се надява да посрещне Рождественските празници заедно със своя духовен..

публикувано на 02.12.23 в 13:24

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19