Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Куршум джамия” в Пазарджик ще се ремонтира с помощ от държавата

Снимка: grandmufti.bg

Старата джамия „Куршумлу джамия“ в Пазарджик ще бъде ремонтирана с одобрени от кабинета „Денков“ допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2023 г. в размер на 6 311 800 лв. Сградата, която е обявена за паметник на културата от местно значение през 1964 г., се нуждае от спешна реставрация. Тя е с 356-годишна история, построена е през 1659 г., а сега се руши – кубето е напукано, куполът също е застрашен от разрушаване. За събиране на сумата от мюсюлманското вероизповедание преди време се откри и дарителска сметка.

Минарето на Джамията в Пазарджик е било най-високо, а отгоре е било покрито с олово, заради което е наречена Куршум джамия. Единствено тази джамия е оцеляла от османския период на Пазарджик, а също така и надписът ѝ, в който се посочва, че е съградена като вечен божи дом на мюсюлманите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов...

публикувано на 14.09.24 в 16:28

На 14 септември се чества Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът чества чудодейното откриване на Голгота в Йерусалим на кръста върху който е бил разпнат Исус Христос. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. При..

публикувано на 14.09.24 в 09:30
Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война. В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти,..

публикувано на 14.09.24 в 09:05