Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вицепрезидентът в Албания:

Българското малцинство е естественият мост между България и Албания

Снимка: БТА

На втория ден от посещението си в Албания Илияна Йотова се срещна с президента Байрам Бегай, с когото обсъди развитието на двустранните отношения между София и Тирана. Вицепрецидентът подари на държавния глава бронзовата пластика “Победа” и книгата “Българите в Албания” от Спас Ташев, а Байрам Бегай подари на Илияна Йотова пластика от мед, изобразяваща албанската столица. 


По повод предстоящото преброяване на населението в Албания българският вицепрезидент заяви, че процесът трябва да бъде прозрачен и да се осигурят всички условия на хората, за да могат свободно да посочат своите произход и принадлежност.

“За успешния път за присъединяване към ЕС изключително важно е да се спазват правата на малцинствата, да се подсигуряват условия за изучаване на майчиния език, да се запазват традиции, обичаи, да имат всички права така, както имат всички останали граждани на Албания”, коментира още Илияна Йотова. 


Посещението на вицепрезидента започна със среща с представители на българското национално малцинство от района на Голо бърдо. Илияна Йотова увери българите там, че те винаги могат да разчитат на подкрепа от българската държава. Българите поискаха съдействие за решаване на проблема с лошата инфраструктура в района и нуждата от нови пътища. Йотова обеща да постави въпроса при срещите си с властите в Тирана.

Българите от албанското село Голямо Острене в района на Голо бърдо посрещнаха вицепрезидента Илияна Йотова с хляб и сол, с народна музика и хора.

Вицепрезидентът посети училището в селото, в което с пари от България е оборудван компютърен кабинет. Йотова подари българската азбука и магнитни дъски за най-малките ученици.


Посещението е в навечерието на преброяването на населението в страната, което се провежда за първи път след като Тирана призна и българите за малцинство. „Българското малцинство е естественият мост между България и Албания. Един народ е по-силен, когато цени другите етнически общности, с които живее в една държава“, посочи вицепрезидентът.

Още от категорията

Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30