Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Елбасан:

Расте интересът към изучаването на български език в Албания

10
Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в българското неделно училище „Зора“ към Дружество „Българите в Албания“ в Елбасан, като изтъкна, че интересът към изучаването на българския език сред нашата общност в Албания нараства. “Завършили висше образование в България млади хора се връщат в родните си места като учители в български училища, а отскоро и в Либражд има българско училище”, заяви тя. Според вицепрезидента Елбасан може да се превърне в център на българщината с помощта на хората, а в местния университет да се изучава българска филология.


В Елбасан Илияна Йотова разговаря с директора на училище „Зора“ доцент Алтин Идризи, с учителите, голяма част от които са учили в България, с докторанти в български университети, както и с възпитаниците на школото. Илияна Йотова удостои с почетен плакет дружество “Българите в Албания”, към което е неделното училище, и подари учебни помагала и книги от български класици. Около 60 деца посещават учебното заведение, включително десет първокласници. 


След тържественото откриване на учебната година вицепрезидентът Илияна Йотова проведе и среща с представителите на българската общност в Елбасан, като благодари на Дружеството „Българите в Албания“, в лицето на председателя му Ахмет Бала, за поканата да посети Република Албания. На срещата присъстваше и председателят на дружеството на българите от Берат Агим Аязи, който изтъкна спешната необходимост от създаването на една обща структура, комитет на българското малцинство, който да координира всички представители на българската общност в Албания. Илияна Йотова обеща, че ще посети град Берат и ще разговаря с българските институции по този въпрос, подчертавайки, че е много важно при българите в Албания да има единство.


По-късно вицепрезидентът проведе среща и с областния управител на Елбасан Майлинда Периу, която по професия е историк, информира БТА. На срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество между България и Елбасан в Албания в областта на образованието, науката и културата. Вицепремиерът изтъкна идеята за изучаване на български език в Университета в Елбасан така, както се изучава той в Тирана.


Елбасан беше последната спирка от тридневното посещение на българския вицепрезидент в Албания и стана в навечерието на преброяването на населението. Във връзка с това тя изтъкна две притеснения – относно разяснителната кампания за българите в труднодостъпните райони, както и за немалкото сигнали, че емисари на други етнически общности обясняват на хората от нашия етнос, че са македонци и че никога не е имало българи. 

“Това е една изключително злостна кампания, която е недостойна за ХХI век, защото човек трябва свободно да защитава своята идентичност. Аз имам уверението на албанските власти, че няма да допуснат това”, подчерта Илияна Йотова.

България подкрепя европейското членство на Албания

Преброяването на населението в Албания започва на 18 септември. То е първото след официалното признаване на българското национално малцинство през 2017 г. и от резултатите зависи статутът му да бъде защитен. Това според Илияна Йотова ще гарантира правата на общността и ще доведе до нови възможности в бъдеще.

Снимки: БТА 

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30