Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското гражданство ще се връчва със специална церемония

Снимка: БГНЕС

Отказалите се доброволно от българско гражданство няма да имат право на възстановяване, решиха депутатите на първо четене за промените в Закона за българското гражданство. Натурализация ще получават само неосъждани за престъпление от общ характер.

Чужденците в брак с български гражданин могат да искат българско гражданство едва след 3 години от сключването на брака. Гражданството ще се отменя, ако бракът е сключен фиктивно за заобикаляне на миграционните закони. Ще се зачита, че човек се е отказал от първото си гражданство, ако е подал молба за това, но не може да се освободи по независещи от него причини. 

Въвежда се изискването натурализараните граждани да владеят българския език. 

Всички укази за предоставяне, възстановяване, освобождаване или лишаване от българско гражданство ще се обнародват в „Държавен вестник“. Връчването на гражданство ще става с церемония, предвиждат одобрените промени, които трябва да минат и второ разглеждане в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02