Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС ще проверява кой е собственикът на Руската църква

Руската църква
Снимка: Ани Петрова

Софийската градска прокуратура възложи на ДАНС да провери собствеността на храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската цъква, по два сигнала на група народни представители и гражданското сдружение “Боец”.  

“В нейния ход ще се установяват факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване на земята като терен и на сградата на православния храм”, обясни зам. градският прокурор Христо Кръстев.  

Според обвинението казусът има два аспекта – първият е правото на собственост като гражданско право, а вторият засяга каноните на църквата или каноническото право. Друга особеност е, че ако се установи престъпление, извършено от лице с дипломатически статут, спрямо него не може да се предприеме наказателно преследване. 

От прокуратурата казаха още, че ще изискат доклада на ДАНС, довел до изгонването на трима свещеници от Руската църква по подозрение за шпионаж в полза на Москва. 

Искът до прокуратурата да провери собствеността на храма е подаден от депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на парламента. През 1997 г. нотариусът Иван Дахтеров е издал на руското посолство нотариален акт за собственост над храма въз основа на крепостен акт за собственост на земята от 1898 г. Но храмът е построен 1914 г. При тези неверни обстоятелства нотариалният акт е неверен, твърдят вносителите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

Тръгват германските влакове между София и Бургас

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Германия Ирене Мария Планк представиха модернизираните немски вагони втора употреба, придобити от БДЖ, предаде БГНЕС. Те ще обслужват дестинацията София -..

публикувано на 21.06.24 в 17:01
Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55