Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България се представя на световен културен фестивал във Вашингтон

Деси Добрева
Снимка: Facebook / Desi Dobreva

Световният културен фестивал във Вашингтон, който приключва на 2 октомври, преминава и с българско участие. Във Вашингтон пред Капитолия прозвучаха българските "101  гайди" от Чикаго, ръководени от Кирил Кетев, танцуваха българските фолклорни състави от щатите Калифорния и Вирджиния, от градовете Вашингтон, Сиатъл, Минеаполис и Чикаго, кукерска група "Кра-Кра" на Константин Маринов постресна с маските си зрителите, а певицата Деси Добрева  възнесе българската песен от другата страна на океана.

В програмата на фестивала от 17 000-те хиляди участници близо 250 са българи, дошли от различни точки в Щатите, за да представят България. Главен хореограф на сборната българска група е Ирина Гочева, а нейни асистенти Петър Петров, Мариета Мирчева и Деси Йорданова. Фестивалът организиран за първи път през 2006 г. от фондация Art of Living, не е ежегоден, но печели все по-голяма популярност. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30