Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аля Маркова от „Радио България“ – в Топ 4 на Gourmand World Cookbook Awards

Българката се конкурира с художници от Чили, Франция и Нова Зеландия

5
Снимка: Личен архив

Българският илюстратор Аля Маркова е включена в краткия списък на международните награди за кулинарни издания „Gourmand World Cookbook Awards“. Със своята „Готварска книга за големи деца“, тя попада в Топ 4. Авторите на книгите от краткия списък са избрани между участници от 205 страни. Конкуренти на нашето момиче са художници от Чили, Франция и Нова Зеландия. Аля, която отскоро е част от екипа на „Радио България“, участва в категориите „Илюстрация” и „Източна Европа”.

Отличията „Gourmand World Cookbook Awards“ са учредени от французина Едуар Коантро. За 29-и път те ще бъдат връчени на специална церемония в Рияд по време на Саудитския фестивал от 27 до 29 ноември.


„Готварска книга за големи деца“ събира 14 рецепти в категория „Солено” и още толкова в „Сладко и закуски”, като указанията за готвачите са под формата на комикс.

„Държиш малка готварска книга за разбуждане на апетита и на въображението. И за приспиване на сериозността, която понякога неусетно се промъква в кухнята на много от нас, запалянковците на вкусните неща. С други думи – това е книга за всеки, който обича да си хапва, но не обича да му е сложно“, казва авторката.


Аля Маркова е родена в България, но израства в Испания. Създава собствен кулинарен блог, в който представя рецептите си в рисунки, а част от тях са събрани в „Готварска книга за големи деца“. От месец юли тя е част от екипа на испанската редакция на „Радио България“.

Пожелаваме й успех във финалния кръг на надпреварата! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05