Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН показва изображения на космически обекти, заснети с новия телескоп на “Рожен”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изложба с първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-метров телескоп в Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, ще бъде открита днес в централното фоайе на БАН.

Кадрите показват известните “Стълбове на сътворението” в мъглявината Орел на съзвездието Змия, планетата Юпитер, звезди, мъглявини, галактики, звездни купове, образувания от междузвезден газ и прах. Експозицията проследява също така етапите в построяването на съоръжението през изминалите две години и пускането му в експлоатация на 1 юли.

Автор на фотографиите е астрономът гл. ас. Милен Минев, а обработката – на астронома и оперен певец Емил Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Недостигът на медицински кадри – има ли светлина в тунела?

В ход е Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW). Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA), която се провежда за шеста година от 13 до 17 май. Тя  има за цел да повиши..

публикувано на 14.05.24 в 11:15

Пуснаха 3 спасени мечета на свобода в Рила

Три спасени мечета през 2023 г. са върнати отново в дивата природа, съобщиха от Фондация "Четири лапи". В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове в България и в чужбина...

публикувано на 14.05.24 в 10:51

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35